2012. október 8., hétfő

Férfi uralom a Google-nál?

Az utóbbi időben arra lettek figyelmesek, hogy a Google alkalmazottai között egyre kevesebb a nő. A cég által rendezett állásinterjúkon is az a tendencia, hogy a nők jelentős része elbukik. Így a Google olyan algoritmusokat dolgozott ki, amelyek segítségével meg lehet állapítani, hogy mikor és miért buktak el a nők a meghallgatásokon. A kapott adatok segítségével pedig, az is meghatározható hogyan lehet őket minél tovább benntartani a több körös interjúk esetén.




Az új vezető a ludas?
A Google vezérigazgatói posztjára 2011 tavaszán nevezték ki Larry Paget. Az igazgató megválasztását követően a nők egyre jobban kiszorulnak, kimaradnak az előléptetésekből. A cégnél régebb óta dolgozó idősebb nők is teret vesztettek korábbi pozícióikhoz képest. A vállalat átszervezése egyértelműen negatív hatással volt a cég női dolgozóira.
Mindezek következtében olyan híresztelések kaptak szárnyra, mely szerint az új vezérigazgató diszkriminálja a cég női alkalmazottait. Azonban a Larry Page vezetési stílusát jól ismerők szerint, erről egyáltalán nincs szó. Az átszervezések nem azon alapultak, hogy az adott személy a nők vagy a férfiak táborát erősíti e. 
Ezt az állítást tűnik alátámasztani, a cég kiemelt fontosságú pozíciójában dolgozó Susan Wojcicki kijelentése is. Véleménye szerint a Google egy olyan munkahely, ahol maximális támogatást élveznek a női munkatársak. A cég alacsonyabb beosztású női dolgozók véleményét is kikérték, ám ők is úgy vélik, hogy nincsenek alárendelt helyzetben.
Egy korábbi Google vezető szerint sem arról van szó, hogy a nőket szeretnék háttérbe szorítani. A megoldás ennél sokkal egyszerűbb. A cég vezetője szeretné az üzleti oldal jelentőségét csökkenteni, a fő hangsúlyt pedig a technológiára fektetni. A mérnökök között pedig, valljuk be sokkal kisebb a nők száma, mint az üzleti szférában.
Mindezen állításokkal szemben, azért előttünk vannak a puszta tények. Nézzünk néhány példát!

Marissa Mayer története
Marissa Mayer volt az első nő akit mérnökként alkalmaztak a Google csapatában. Munkáját jól végezte, 2010-ben mégis új megbízást kapott. Ez azonban szakmai szempontból lefokozásnak számított. Ezt követően Larry Page a közeli tanácsadók alkotta testületből is eltávolította Mayert. Mivel Mayer a Google-nél mellőzöttnek érezte magát, ezért céget váltott. Ennek köszönhetően ma már a Yahoo vezérigazgatójaként dolgozik.

L-csapat nők nélkül
Azonban nem Marissa Mayer volt az egyedüli nő akit elküldtek a Larry Page-et körülvevő belső csapatból. A testület régebben 15 tagból állt és ebből 4 nő volt. Jelenleg a létszámot lecsökkentették 11-re és ebből csupán egy személy a nő! A korábbi tanácsból kikerült a kommunikációért felelős Rachel Whetstone, valamint az üzleti tevékenység felügyeléséért felelős Shona Brown is. A bizottságban egy nő maradt: Susan Wojcicki, ő a reklámtevékenységért felelős.

A szórakoztató munkahely
A Google közismert arról, hogy igyekszik kellemes munkakörülményeket teremteni alkalmazottainak. Néhány évvel ezelőtt kémfotók is készültek a cég zürichi irodájában, és valóban irigylésre méltó a dolgozók munkakörnyezete. Továbbá egy origo.hu-s cikkben a riporter személyes tapasztalatait ismerhetjük meg, a cégnél tett látogatásról.



Algoritmus a nőkért
Mindezen találgatások közben, a Google háza táján nagy erőkkel folyik az adatgyűjtés, arra vonatkozólag, hogy mikor veszítette el a cég a női alkalmazottait. Valamint igyekeznek azt is kitalálni, hogyan lehet ezt a folyamatot az ellentettjére fordítani, vagy legalább megállítani.
A vizsgálatok folyamán a következőket állapították meg. Az állásra jelentkező nők jelentős többsége már a telefonos interjún sem tud túljutni. Ennek az lehet az oka, hogy a nők szerényebben adják elő saját sikereiket, aminek következtében rosszabb értékelést kapnak. Így mostantól a interjúkat készítő biztosoknak részletesebben kell beszámolniuk a kapott válaszokról.
Egy másik megállapítás szerint, azok a nők akik nem nyerték el a megpályázott állást, mind férfinál voltak állásinterjún. Ezért a cégnél újabban nőkkel találkoznak azok a pályázók akik interjúra érkeznek a céghez.
Mindezen kutatások és újítások eredménye az lett, hogy ismét egyre több női alkalmazott került a céghez az utóbbi időben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése