2012. november 20., kedd

A hajlékony lesz az új divat?

Napjainkban minden cég azért küzd, hogy megnyerhesse a tablet- és mobilpiac feletti uralmat. Ennek érdekében folyamatosan dobnak a piacra új technikai megoldású készülékeket. A Samsung például azzal szeretne versenytársai előtt járni, hogy fél éven belül hajlékony telefonokkal jelentkezne a piacon.

Üveg helyett műanyag
A híresztelések szerint a Samsung, az új készülék esetében, üveg helyett műanyagot használ. Ennek köszönhetően tartósabbá, törhetetlenebbé és könnyebbé válnak a mobilok. Az ötlet nem újdonság, a Samsung Display már a fejlesztések utolsó szakaszában jár. Ha minden jól megy, akkor a híresztelések szerint már 2013 első felében piacra kerülhetnek ezek a csodakészülékek.

Kinek készülnek?
A hír hallatán rögtön adódik a kérdés, hogy ki a célközönség? Hozzáférhetőek lesznek-e a kiskereskedelemben is? Ezek a kérdések nagyon érdekesek, ám a választ sajnos nem tudni. A Samsung nem hajlandó a részleteket elárulni. Így azt sem tudni, hogy mennyibe kerül az új fejlesztés a cég számára. Csupán annyit közöltek, hogy folyik a kijelzők felhasználói tesztje, a piacra dobás dátumáról viszont még nem határoztak.

Mi vezethet a Samsung sikeréhez?
Hajlékony kijelzőket már évekkel ezelőtt elkezdtek gyártani más cégek is, így például a Sony is. A Samsung már a korábban is, jelentkezett hajlékony kijelzővel. Akkor még az AMOLED technológiát alkalmazták, azóta viszont váltottak az OLED technológia használatára. OLED kijelzőket régóta gyártanak, azonban eddig senki nem tudta őket felhasználni készülékekben, mert egyszerűen nem tudták megoldani a tömegtermelést. Ha ez sikerülne a Samsungnak, akkor ők lehetnének az elsők akik a piacon megjelenhetnek ezzel a technológiával.


A Sony feltekerhető Oled kijelzővel is jelentkezett már

Hasznosítása az e-book piacon
Manapság nem létezik olyan IT- gyártót, aki ne foglalkozna valamilyen formában a hajlékony kijelzőkkel. A technológia megjelenik az e-könyv olvasók piacán is. Az LG például „e-paper”nevű hajlékony kijelzője grtását idén, vagy jövő év elején kezdi. A kijelző neve EPD, azaz „Electronic Paper Display”. A tervek szerint a sorozatgyártásban 6 inches, 1025x786 pixelt megjeleníteni képes monokróm verzió kerül. A képernyő anyaga sperciális plasztik. Az EPD-t 40 fokos szögben lehet hajlítani bármelyik irányba. Az LG ezt a technológiát kimondottan az e-könyv olvasókra fejlesztette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése