2012. november 3., szombat

Adatlopás vírussal?

A telefonokról történő adatlopás nem új keletű dolog, most azonban egy nagyszabású összeesküvés gyanúja merült fel. A tokiói rendőrség ugyanis öt embert azzal vádol, hogy vírussal fertőztek meg 90.000 okostelefont, és ennek segítségével hozzájutottak a készülékeken tárolt személyes adatokhoz.

Tokiói vírus
A technológia fejlődésével lépést tartó hekkerek, a vád szerint androidos alkalmazásba rejtették vírusukat. A működésbelépő vírus pedig, lemásolta és továbbította a telefonok névjegyzékeit. Becslések szerint kb. 11,83 millió személyes adathoz sikerült hozzájutniuk. A sajtó szerint pedig ez, minden idők legnagyobb telefonos adatlopásának számít.
A bűncselekmény öt gyanúsítottja közül hárman beismerő vallomást tettek, de ketten tagadják a vádakat. A lopásban ketten, mint fejlesztők dolgoztak, hárman pedig megrendelőként. 
Az ok pedig az volt, hogy a megrendelők internetes vállalkozásuk termékeinek reklámozására akarták felhasználni a megszerzett adatokat.  Így viszont, hogy lebuktak egyértelműen jobban jártak volna ha a reklámozás hagyományos útját választják.

Támadnak az adatlopók
Az adatlopás már az okostelefonok előtt is megjelent, a számítógépeket megtámadó programok formájában. Egy 2009-es cikkben is írtak arról, hogy növekszik a támadások száma. Már ekkor is a rossz szándékú programok több mint 90%-a  a jelszavak ellopására irányult. Továbbá az interneten is számos kísérlet jelent meg. Erre kiváló alkalmat ad például a gazdasági válság, ugyanis így terjedhettek el az ilyen típusú e-mailek: "Az Ön bankját felvásárolták. Kérjük, látogassa meg a bank neve.com weboldalt, számlainformációja frissítése érdekében!". Mindkét esetben az egyetlen cél: értékes adatok halászása.

Telefonokból kiszivárgó adatok
Az okostelefonok megjelenésével azonban még könnyítettünk is az adatlopók munkáján. Elég már az is, ha egyszerűen elhagyjuk készülékünket. Ekkor ugyanis valaki kezébe fog kerülni számos adatunk, elég ha csak a facebook jelszavunk el van mentve. Még komplikáltabb lehet a helyzet, ha az a telefon céges ügyeink intézésére is szolgált. Tehát készülékeink nagy biztonsági kockázatot jelenthetnek adatainkra nézve.


Védekezésből ötös
Természetesen ha kellően körültekintően használjuk a kor vívmányait, nincs okunk különösebb aggodalomra. Az informatikának köszönhetően számos megelőzési módszer alkalmazható. Megfelelő megoldást kínál például az Infowatch, amely megfigyeli a teljes elektronikus forgalmat. A szoftver adatszivárgás esetén azonnal befagyasztja az e-mail küldéseket, fórumozást stb. Valamint kivizsgálja az eset hátterét, hogy ki a felelős a hibáért.
Mobiltelefonjaink esetében pedig már az is segíthet, ha nem mentünk el benne semmilyen internetes jelszavunkat, nem tárolunk rajta személyes adatokat. Még hatékonyabb lehet pedig, ha egyszerűen egy biztonsági kóddal lezárjuk telefonunkat. Érdekességként jegyzem meg, hogy egy felmérés szerint az iPhone használók féltik legjobban adataikat. 

A cikk végén pedig következzék egy infografika arról, hogy mennyit csatlakoznak nyilvános, illetve zárt WiFi hálózathoz, de más biztonsági adatokat is megtudhatunk!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése